Posjet pilot lokaciji FUA Split

23. veljače. 2021.
Novosti, CWC

Vodovod i kanalizacija d.o.o. Split (VIK) organizirao je posjet pilot lokaciji Funkcionalnog urbanog područja (FUA) Split na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu (FGAG). Posjet je okupio predstavnike projektnih partnera VIK-a,  JU RERA S.D. te domaćina FGAG-a, kao i predstavnike vanjskih stručnjaka na projektu. 

Prikazana je trenutno instalirana oprema pilot akcije koja je razvijena u sklopu projekta „City Water Circles - CWC“ sufinanciranog iz Programa transnacionalne suradnje INTERREG Središnja Europa 2014.-2020. 
Cilj projekta jest primijeniti nova inovativna rješenja - opremu za uštedu vode i pametno mjerenje potrošnje vode te podići svijest javnosti o načinu upotrebe voda u domaćinstvima i gradskom upravljanju vodom. 

Predstavnik FGAG-a doc. dr. sc. Ivo Andrić i predstavnik Waveforma doc. dr. sc. Petar Šolić prisutnima su ukazali na to da je cilj razvijene pilot akcije podizanje svijesti o potrošnji vode putem praćenja njezina utroška u zgradi FGAG-a u stvarnom vremenu i to pomoću prikaza trenutnog utroška na interaktivnoj ploči u auli zgrade. 

Za provedbu pilot akcije bilo je potrebno analizirati dostupne „IoT“ tehnologije (Internet of things technologies) i odabrati koja najbolje udovoljava zahtjevima instalacije uređaja za praćenje utroška vode - pametnog vodomjera. Temeljem provedenih ispitivanja, pametni vodomjeri ugrađeni su na tri lokacije unutar i ispred zgrade, na kojima postoji drukčiji uzorak potrošnje s obzirom na njihovu namjenu (uredi, učionice, restoran). Dobivene podatke moguće je koristiti za izradu analiza u vremenu, detektiranje kvarova, ali i u edukativne svrhe. 
 
Više o projektu pronađite na https://vik-split.hr/eu-projekti/projekti-interreg/cwc/interreg-ce-projekt-cwc
Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Split.